Je darmen zijn van grote invloed op hoe jij je dagelijks voelt.
Dit heb je natuurlijk al gemerkt door al het ongemak van je darmklachten, maar het gaat nog veel verder.
Met de juiste acties kun je ontstekingen verminderen, maar ook zorgen dat je weer beter slaapt.
Hieronder volgen 5 feiten over je darmen en hoe je hier zelf invloed op hebt.Je immuunsysteem bevindt zich voor 70-80% in je darmen.
Er wordt bepaald of iets dat in je darm terechtkomt daar hoort of als indringer wordt gezien. Je darm reageert in het laatste geval met koorts, diarree of een ontsteking.
Bij een auto-immuunziekte als Crohn en Colitis Ulcerosa worden eigen cellen aangevallen.
Je darmbacteriën praten met je immuunsysteem om als een soort volumeknop de heftigheid van een reactie op indringers te regelen, maar ook of iets überhaupt wel of niet een indringer is.
Over het algemeen kun je zeggen dat je juist blootgesteld moet worden aan verschillende bacteriën in plaats van te steriel te leven zodat je darmflora divers blijft en je immuunsysteem met juiste heftigheid reageert.- In de darmwand bevinden zich de darmvlokken, waarmee je voeding wordt opgenomen.
Stress uit je dagelijks leven en stress uit voeding, waar je gevoelig voor bent (bijvoorbeeld lactose, gluten, soja), hebben invloed op je darmwand.
Dit irriteert kort gezegd de barrière van je darmwand en daardoor komen er stoffen in je bloedbaan die een immuunreactie veroorzaken.
Door bepaalde voedingsstoffen te mijden en gevarieerd te eten voorkom je dat je te veel stoffen binnenkrijgt die jouw ontstekingen verhogen. - In je darmen verrichten darmbacteriën, je microbiotica, allerlei processen.
De voeding die je eet is niet alleen voor jezelf, maar ook voor je darmflora. Die lusten vooral (onverteerbare) vezels uit groente en fruit. Deze voeding voor je darmbacteriën worden prebiotica genoemd.
Voldoende vezels in je voedingspatroon zorgen bovendien dat je langer verzadigd bent en dus niet te veel eet en vezels zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel, wat minder ontstekingen geeft. - Wist je dat je spijsverteringsstelsel een eigen zenuwstelsel bevat?
Dit is het enterische zenuwstelsel en wordt ook wel het 2e brein genoemd.
Via dit zenuwstelsel wordt gecommuniceerd met je hersenen.
Vandaar dat je darmen kunnen reageren op stress en dat je soms een onderbuik gevoel hebt over een situatie.
Ontspanning is goed voor je spijsvertering. In het Engels wordt dit wel “rest & digest” (rust en verteer) modus genoemd. Je lichaam herkent alleen stress of ontspanningsmodus. Stress betekent automatisch dat je spijsvertering op een lager pitje komt.
Zelf kun je je spijsvertering een handje helpen door bijvoorbeeld, niet even snel achter je laptop of de tv, iets naar binnen te werken, maar even de tijd te nemen om te eten.
Wees er bewust van dat je aan het eten bent zodat je lichaam kan focussen op een goede spijsvertering.
- Serotonine, dat ook wel het “gelukshormoon” wordt genoemd, wordt voor 90% in je darmen aangemaakt!
Goede of slechte darmwerking heeft dus grote invloed op hoe jij je voelt.
Depressie en/of angst komen vaak voor bij IBD (Crohn en Colitis Ulcerosa)
Eiwit, vitamine B3 en B6 uit je voeding (vlees, vis, avocado, peulvruchten) en blootstelling aan daglicht zijn belangrijke factoren om je beter te voelen.
Dus ga naar buiten zodra het kan en zorg dat je die voedingsstoffen binnenkrijgt.
Omdat serotonine nodig is om melatonine (het slaaphormoon) aan te maken is dat wat je overdag al kunt doen om ‘s nachts beter te slapen.
Bij goed slapen komt meer kijken, maar om hiermee aan de slag te gaan is echt alvast een goede start.
Alle bovenstaande factoren bepalen hoeveel energie je dagelijks hebt en wat voor klachten en ongemak je ondervindt.
Het goede nieuws is dat je er zelf veel invloed op uit kunt oefenen door je leefstijl en je voeding.
Als je graag wilt weten hoe je meer energie en minder buikklachten krijgt, download dan via de knop hieronder gratis de S.T.R.O.N.G. Blueprint voor mensen met (o.a.) Colitis Ulcerosa of Crohn.