Bristol Stool Chart blog

Wist je dat het uiterlijk van onze poep veel kan vertellen over je gezondheid? 

Het is vandaag de tweede woensdag van April. Dat betekent dat het nationale poepdag is. Deze dag is in het leven geroepen door de Maag Darm Lever Stichting om het taboe van praten over je ontlasting te doorbreken.

Vorm

Er bestaat zoiets als de Bristol Stool Chart, die menselijke ontlasting in zeven categorieën indeelt op basis van hun vorm. Die staat onderaan deze blog.

Type 3 en 4 worden beschouwd als de ideale poeptypes, die een gezonde vorm hebben.  Andere types, zoals Type 1 (verstopping) en Type 7 (diarree), kunnen bepaalde spijsverteringsproblemen aangeven die mogelijk verder onderzoek nodig hebben.

 

Kleur

Maar de vorm is niet alles. De kleur van onze ontlasting kan ons ook belangrijke aanwijzingen geven over onze spijsvertering en daarmee gezondheid. Hoewel bruine poep het meest voorkomt en als normaal wordt beschouwd, kunnen andere kleuren zoals groen, geel, zwart of zelfs wit bepaalde aandoeningen of gebruik van medicijnen aangeven.

Bijvoorbeeld, groene poep kan worden veroorzaakt door veel groene bladgroenten te eten of doordat voedsel te snel door het spijsverteringsstelsel gaat, terwijl zwarte poep een teken kan zijn van bloedingen in het bovenste deel van het maag-darmkanaal.

Problemen?

Het klinkt misschien vies of is ongemakkelijk om over ontlasting te praten, maar letten op de vorm en kleur van onze poep kan ons eigenlijk helpen om mogelijke gezondheidsproblemen op tijd op te sporen.

Het is belangrijk op te merken dat veranderingen in de kleur van ontlasting niet altijd op een gezondheidsprobleem hoeven te wijzen, omdat dieet en medicatie ook van invloed kunnen zijn op de kleur ervan.
Als je je zorgen maakt of andere spijsverteringssymptomen hebt, is het altijd een goed idee om hier met een zorgverlener over te praten.

 

Praktisch

Naast het in de gaten houden van je ontlasting, zijn er een aantal praktische tips die je kan volgen om je spijsvertering gezond te houden.

  • Voldoende water drinken, zeker 2 liter.  
  • Een uitgebalanceerd dieet met veel voedingsvezels (m/v 38g 25g) 
  • Voeding waar je gevoelig voor bent weglaten uit je dieet.

Goed zorgen voor een gezonde spijsvertering heeft invloed op je complete welzijn.

Je komt daardoor niet alleen van je opgeblazen gevoel en buikpijn af, maar voelt je ook mentaal beter en zit door die combinatie veel lekkerder in je vel.

Meer weten?

Als je hier bent terecht gekomen omdat je Colitis Ulcerosa hebt, de ziekte van Crohn of prikkelbaar darm syndroom. Download dan de S.T.R.O.N.G. Blueprint eens. Hiermee krijg je meer energie en minder buikklachten.