Ga je sporten of trainen?

Sport of training

Ga je sporten of ga je trainen? 
“is er dan verschil?” hoor ik je denken. Ja, dat is er zeker.
Allereerst moet je weten dat we allemaal bewegen. Dagelijks loop je de trap op, pak je spullen op en zet je ze weer ergens neer en loop je van A naar B. De één beweegt alleen meer dan de ander. 
Als je gaat sporten, ga je eigenlijk bewegen in een bepaalde setting en structuur met als doel bijvoorbeeld calorieën verbranden. Je hebt hier geen lange termijn doel voor ogen, al heb je misschien wel in gedachten om af te vallen door regelmatig te sporten. 
Dit kan als beginner best een tijd goed gaan, maar op den duur vraagt je lichaam om meer.
Sporten kan elke keer dat je er mee bezig bent ongeveer hetzelfde zijn. Er hoeft niet per sé een opbouwende voortgang in te zitten. Als je elke week 5 km hard gaat lopen, zal je lichaam zich hierop aanpassen en er aan gewend raken.
Trainen is iets anders. 
Als je gaat trainen betekent dit dat je lange termijn doelen gesteld hebt en hiervoor wekelijks een aantal keer traint. 
Dit kan als voetbalteam zijn, waarbij je een aantal keer per week traint om elke wedstrijd te winnen en uiteindelijk kampioen te worden. 
Het kan ook dat je voor jezelf als doel gesteld hebt om een bepaald gewicht of vetpercentage te bereiken en daarom traint om elke week spiermassa te behouden of aan te maken en vet te verliezen. 
Je traint dan je lichaam om elke week een hogere belasting aan te kunnen zodat het proces van spiergroei positief blijft verlopen. 
Ik ben benieuwd wat jij volgende keer gaat zeggen.
Train je elke week, maar zit er geen vooruitgang meer in? Laat het me weten via een bericht!