Je darmen, hoe belangrijk zijn ze voor je gezondheid?

De darmen. Er is nog relatief weinig over bekend, maar er gebeurt zoveel in deze bal slangen in je buik. Gek eigenlijk, want ik hoor ontzettend veel mensen over buikklachten, opgeblazen gevoel, kramp enz.

Het oppervlak van je darm dat voedingsstoffen op kan nemen is zo groot als een tennisveld! Onderzoekers komen steeds meer te weten over wat er daarbinnen gebeurt en dat is heel wat.

In je darmen:

  • bevindt zich 70-80% van je immuunsysteem
  • wordt je voeding gemengd en opgenomen
  • verteren vooral vetten, in de dunne darm
  • worden onverteerde resten tot ontlasting gevormd
  • verrichten darmbacteriën, je microbioom, allerlei processen
  • bevindt zich een eigen zenuwstelsel, een 2e brein
  • wordt 90% van de serotonine aangemaakt, het “gelukshormoon”

Niet zo gek dus dat als er iets niet lekker gaat in je darmen dat dit op meerdere vlakken invloed heeft en andersom. Bepaalde leefstijlfactoren hebben direct invloed op de werking van je darmen en spijsvertering. Stress, ongezonde voeding, eenzijdige voeding, te weinig vezels, te weinig drinken, te weinig bewegen, medicatie, virussen zijn nog maar een aantal voorbeelden. 

Twee weken terug moest ik naar het ziekenhuis voor een darmonderzoek, een endoscopie. Niet zo’n fijn onderzoek. De dagen ervoor mag je niets eten en moet je laxeermiddel drinken. Dat was dus midden in de nacht wakker worden met hevige buikkramp en de rest kan je wel raden. Gelukkig heb ik ervaring met vasten, dus niets eten was geen groot probleem. 

Als je Colitis Ulcerosa hebt of de ziekte van Crohn dan moet dit onderzoek, als je geen klachten hebt, om de 5 jaar gebeuren. Er wordt dan gekeken of er afwijkende cellen zijn omdat er verhoogde kans is op darmkanker. Tijdens het onderzoek krijg je een roesje zodat je geen pijn voelt en bekijken ze met een slang met camera de wand van je darm. Hierbij worden ook biopten genomen. Ze halen dan een stukje weefsel weg voor onderzoek. Ik wordt altijd vlak voor het einde van het onderzoek al wakker, dus krijg er altijd wat van mee. Wel interessant om je darm van binnen te zien, maar biopten nemen is geen fijn gevoel.

Vandaag, werd ik gebeld met de uitslag. Ik had pas later deze week een afspraak staan dus dat was toch even spannend… Ik ben nu al sinds 2017 gestopt met medicijnen en hoewel ik me fit en goed voel is het toch afwachten wat er dan binnenin allemaal gebeurt. Maar, guess what? Geen zorgen. De uitslag was zeer goed! Mijn darmwand zag er heel rustig uit. Ook het onderzoek van de biopten was goed. Geen afwijkende cellen. Fantastisch nieuws dus!!!

Als je graag wilt weten hoe je meer energie en minder buikklachten krijgt download dan via de knop hieronder gratis de S.T.R.O.N.G. Blueprint voor mensen met (o.a.) Colitis Ulcerosa of Crohn.