Stress en Cortisol

Photo by Aarón Blanco Tejedor on Unsplash

Je hebt misschien wel gehoord van cortisol. Het is en hormoon dat actief wordt in een stress situatie en een negatieve invloed kan hebben op je gezondheid. Het is echter niet alleen slecht. Wist je bijvoorbeeld dat cortisol ontstekingsremmend werkt? En dat je cortisol in de ochtend hoger is om te zorgen dat je wakker wordt? Het gaat om een juist verloop van cortisol gedurende de dag. Naarmate de dag vordert wordt je cortisol niveau lager. Zo zorgt je lichaam er voor dat je ’s avonds klaar bent om te gaan slapen.

 

Iets meer over stress: Er bestaat gezonde stress en negatieve stress. Korte stress is ok. Langdurige stress is ongezond. De stress voor bijvoorbeeld een examen is goed om je scherp te houden. Dit heeft geen invloed op je gezondheid. Constante stress door werk of persoonlijke omstandigheden onderdrukt je immuunsysteem en spijsvertering, waardoor allerlei fysieke en mentale klachten ontstaan. Denk aan allergieën, ontstekingen, slaapproblemen, geheugenproblemen, concentratieverlies, vetopslag enz.

 

Het stresssysteem in ons lichaam heeft altijd voorrang. Dit betekent ook dat je spijsvertering dan even minder belangrijk is. Je zit in “fight or flight” modus of in “rest and digest”. Bepaalde voeding kan ook stress opleveren voor je lichaam. Denk dan aan bijvoorbeeld gluten, lactose of een persoonlijke allergie.Ben je vaak moe of heb je klachten die maar aanhouden dan is het de moeite waard om eens kritisch naar je voeding te laten kijken. Wist je dat je via de site vrijblijvend een gratis proefconsult kan boeken? Hierin bespreken we jouw persoonlijke situatie en bekijken de mogelijkheden voor verbetering.