Voeding is brandstof

Degene die mij goed kennen weten dat ik ontzettend van custom auto’s en motoren hou.

Als het op je gezondheid aankomt kun je je lichaam best eens vergelijken met een verbrandingsmotor. In elk geval, dat leek mij leuk!

Met training bouw je het motorblok op. Door spiermassa aan te maken bouw je eigenlijk een motor op met een grote inhoud. Je bouwt letterlijk capaciteit op in je lichaam. Een flinke v8 kost het relatief weinig moeite om normale taken uit te voeren, maar als er meer van gevraagd wordt kan ie dat ook makkelijk aan. Er is bijna altijd genoeg kracht over om de boel zwaarder te belasten. 

Als je verder kijkt naar wat er nodig is om een motor soepel te laten draaien is dat ook een mooie vergelijking met je lichaam. Wat is er nodig?

✅Olie
✅Benzine
✅Lucht
✅Vonk.

Olie. Dit is nodig om de boel te smeren en slijtage te voorkomen en daarom ververs je dit regelmatig zodat de kwaliteit goed blijft en het doet wat het moet doen. Bij het verversen voer je meteen vuil en slijtagemateriaal af. 

Water zou je een beetje kunnen zien als ons smeermiddel. Je spieren bestaan grotendeels uit water. Het is belangrijk voor je stofwisseling. Het helpt bij vermoeidheid en afvoeren van afvalstoffen. Drink hier dus genoeg van. Dat is meer dan de aanbevolen 1,5-2l. Eerder 2,5 of meer, afhankelijk van je gewicht.

Benzine en lucht. 
Deze twee gaan hand in hand. Brandstof en zuurstof zorgen in de juiste verhouding voor een goede verbranding voor maximaal vermogen of maximale zuinigheid. Als deze verhouding niet klopt kunnen er twee dingen gebeuren. De motor loopt de motor te rijk (te veel brandstof) en geeft minder vermogen of te arm (teveel zuurstof) en komt niet op gang. Als je een racemotor bouwt gebruik je benzine met een hoger octaangetal zodat hij goed regelmatig blijft lopen.

Als je naar je voeding kijkt als brandstof geldt dit verhaal ook. Voor maximale performance heb je een bepaalde hoeveelheid Calorieën, eiwit, vet en koolhydraten nodig. Daarnaast zorgt minder voorbewerkte voeding voor een hogere verbranding dan kant en klaar voorbewerkt spul. Hierdoor verbrandt je dus extra calorieën , die je niet door beweging hoeft te verbranden. Als je te laag gaat in Calorieën gaat dit ten koste van je energie en verbranding.

Vonk. Zonder vonk geen verbranding dan pompt de motor slechts benzine door het systeem. Voeg er op het juiste moment een vonk aan toe en BAM! de verbranding begint en de energie komt vrij. 

Gelukkig is ons lichaam in staat om zonder vonk de verbranding te regelen, maar helemaal zonder vonk kun je ook niet.

De vonk is de reden waarom je uit bed komt, de intensiteit tijdens je training, de passie als je over iets vertelt wat je belangrijk vindt. Dat maakt iets in je los wat er voor zorgt dat je op staat en actie gaat ondernemen voor het doel dat je belangrijk vindt. 

Nu is het tijd om die doelen te gaan bereiken!

Weet je niet waar je moet beginnen?

Met deze cursus ontdek je hoe je op een gezond gewicht komt, vet verliest en spiermassa behoudt, zonder specifiek dieet. (klik op deze tekst)